Върни се горе

От 22 юли до 20 август фермерите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г. Документи ще се подават лично или чрез упълномощено лице в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ според местонахождението на животновъдния обект. Приемът е обявен със Заповед № 03-РД/2608 от 05.07.2019 г. на изпълнителния директор на Разплащателната агенция с бюджет – левовата равностойност на 20 млн. евро.

Помощта по мярката за хуманно отношение е насочена към към животновъдни ферми, в които се отглеждат преживни животни, в това число говеда, биволи, овце и кози. Финансовата подкрепа ще осигури по-добър здравен статус на животните и ще подобри хигиената при тяхното отглеждане. Заложените дейности ще доведат до осигуряване на по-качествени и по-безопасни храни от животински произход, до опазване на околната среда, както и до повишаване безопасността на труда на фермерите.

В рамките на обявения прием, земеделските стопани, които през 2017 г. са поели доброволни петгодишни ангажименти, могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, както и да заявяват нова дейност или помярка, без да поемат нов ангажимент. Фермерите, които кандидатстват за пръв път по мярката, не поемат многогодишен ангажимент.

Подробните изисквания и наборът документи за подпомагане са разписани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на мярка 14. На интернет страницата на ДФ „Земеделие“ предстои публикуването на допълнителна информация и актуални образци за кандидатстване по мярката.

ДФ „Земеделие“- РА припомня на стопаните, че преди да подадат заявление за участие по мярка 14. „Хуманно отношение към животните“, е необходимо да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, съгласно чл. 30, ал. 2, т. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители. Актуализацията включва мястото на отглеждане на животните и капацитет на обекта. За дребните преживни животни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.

Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни или заявяват нови животновъдни обекти, трябва да предоставят становище, издадено от БАБХ, което удостоверява наличието на достатъчно свободна площ в животновъдния обект, съгласно изискванията на мярката.

Сподели в: