Върни се горе

Заявленията ще се приемат от 2 януари до 3 февруари 2014 г. в общинските земеделски служби

МЗХ стартира кампания за предоставяне на държавна помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез предоставяне на ваучери за гориво”. Помощта е в размер на 84 млн. лв. и ще се предоставя под формата на намалена акцизна ставка чрез система от ваучери за компенсиране на част от разходите на земеделските производители за газьол, използван в първичното производство на земеделска продукция.

 

От нея могат да се възползват всички регистрирани земеделски производители, обработващи площи със земеделски култури и отглеждащи животни, от които се получава първична селскостопанска продукция.

 

Отпускането на помощта ще става на два етапа, а първоначалните декларации се приемат от 2 януари до 3 февруари 2014 г. в общинските земеделски служби срещу лична карта и талон за регистрация като земеделски производители. В тях фермерите заявяват прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури, брой животни и т.н.

 

С ваучерите за гориво земеделските стопани могат да закупят от бензиностанциите газьол. Ваучерите се използват само и единствено за получаване на газьол в литри и не се разменят срещу пари.

 

От началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.

 

Необходимите документи за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на МЗХ.

Сподели в: