Върни се горе

Водеща: Сега продължаваме с министъра на земеделието и храните – министър Мирослав Найденов. Поканихме ви по теми от вашия ресор, но вчера като че ли изненадаха от ДПС – поискаха в разгара на предизборната кампания, никой не отрича, още един вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов, част от което правителство сте и вие. Засега се разсъждава по тема за цялостна политика, което означава, че и вашия ресор влиза в този вот.

Водещ: Коментара ви.

Мирослав Найденов: Това е парламентарната демокрация, те имат тази възможност, ще се възползват от нея. Нека да чуем всъщност... Аз мога да коментирам, когато чуем мотивите им и за какво искат. Ако е заради това да стегнат редици преди изборите, очевидно, поне според мен, тъй като в момента нямат друго основание. Смятам, че е стягане на редиците. Те опитаха или по-скоро направи техния лидер една голяма грешка – с коментара по отношение на Балканската война. И се надявам, че с този ход ще се опитат, донякъде, да отклонят вниманието.

Водещ: Има вече коментари, че това е имитация и се използва думата „дослук” в прегледа на печата, че въпреки че...

Водеща: За другата между ГЕРБ и БСП.

Водещ: ... и ще се гласува за ключови назначения, примерно в други ресори - в правосъдието. Сега се имитира едно такова втърдяване, за пред електората, или?

Мирослав Найденов: Според мен, стягане на редиците при тях. И след наистина голям гаф, аз от политик като господин Доган, е трудно да се очаква такова нещо. Но определено беше направен гаф и по някакъв начин трябва да се отклони вниманието. А предполагам, че ще се отклони в дебат и по отношение на дейността на правителството.

Водеща: Още една тема, която е извън вашия строг ресор и влизаме в него, защото има изключително много интерес към темите, за които отговаряте, сред потребителите. Наистина ли ГЕРБ си пазарува кметове на други партии? В случая на БСП с европари, каквито твърдения има от червената централа, пък и факти има – кметът на Съединение, който наскоро беше избран с гласовете на БСП стана гербаджия.

Мирослав Найденов: Те няма какво друго да твърдят от БСП. Те имаха възможност по време на своя мандат да насочат европейски средства към тези населени места, направиха, така че те бяха блокирани и не успяха да използват този ресурс. В момента обратно на очакванията и аз ще дам конкретни примери, примерно община Сатовча отначалото на нашия мандат, ние сключихме договори за 21 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Там кметът е от ДПС. Всички очакваха, че те по някакъв начин ще бъдат дискредитирани. Отиват доста средства в населени места, където кметове са от БСП.

Водеща: Но си стои в ДСП, а този от БСП идва при вас.

Мирослав Найденов: В края на краищата така е решил. Това е негово право. Но в никакъв случай не може да се смята, че това е пазаруване на кметове. Това е задължение на правителството към хората, които живеят там.

Водеща: Как изведнъж един човек, който през пролетта, на частични избори, го избират за кмет с гласовете на БСП, БСП даваха пресконференции, много се гордееха с тази изборна победа, защото биха ГЕРБ. изведнъж този човек се събужда една сутрин и решава да стане член на ГЕРБ. тази метаморфоза не ми е ясна.

Мирослав Найденов: Вижте, не познавам казуса конкретно.

Водеща: Добре, да излезем от конкретиката и да отидем към общото, защото се твърди, че общо има пазаруване на кметове по този начин. По схемата – ще ви дадем евросредства, за да си облагородите общината и вашите избиратели да ви харесват, ама, минете към ГЕРБ.

Мирослав Найденов: Госпожо Цолова, на изборите гласуват хората,. Ние го правим заради хората, не заради кметовете. Те ще гласуват на изборите, те виждат какво се прави, постоянно се откриват нови и нови обекти. И по Програмата за развитие на селските райони, която е в моя ресор, тези малки населени места и по „Регионално развитие”. Така че хората го оценяват и те гласуват. Дали кмета е заявил някаква принадлежност към определена политическа сила, ако не се върши нищо в общината, това няма никакво значение.

Водещ: Не ви притеснява, нямате погнуса, че някой си сменя политическата принадлежност като бельо?

Мирослав Найденов: Такова решение е взел. Аз неговите мотиви... Нека той да го коментира.

Водеща: Той не иска, засега, може би от нещо се притеснява.

Мирослав Найденов: Има си мотиви. Важно е хората какво вижда, аз мисля че виждат, че се прави много, а те ще гласуват. За нас са важни не кметовете, важни са хората.

Водещ: Добре.

Мирослав Найденов: Всъщност, те са гласоподавателите. Кметът реално погледнато, има един глас. Ако приемем, че да на хората, приближените около него, неговата администрация по някакъв начин може да определя и да влияе на мнението, на голямата част от хората, от гражданите няма как да бъде повлияно. И това се видя. Въпреки ресурса, който имаха БСП или тройната коалиция на предходните избори, те загубиха.

Водеща: Минути преди да започне разговора, като говорим за европари, ни казахте, че ще вземем едни европари, така че да се спре повишението на цената на какво? Та, да се спре повишението и на цената на храните и вече влизаме във вашата тема.

Мирослав Найденов: Новината е от вчера късно следобед, Европейската комисия (ЕК), използвам вашия ефир, за да го съобщя, ни потвърди нотификация за 20 млн. лв., които ще влязат в секторите „Свиневъдство” и „Птицевъдство”, така че от понеделник ще започнат да подават документи. В декември месец тези пари ще влязат по сметките на птицевъдите и свиневъдите. Това е част от тези много средства, които обявихме. Вече влязоха над сто млн. в секторите „Говедовъдство”, „Овцевъдство”, сега „Птицевъдство” и „Свиневъдство”. И това позволи, информацията е от вчера на Националния статистически институт (НСИ), това поскъпване, което се случи в миналите месеци на основни хранителни продукти да спре. Така че в момента това беше резултата от тези много млн., които се наливат.

Водеща: Т.е. каквото поскъпнало, поскъпнало.

Мирослав Найденов: Важното беше да се спре. При тази цена на основните суровини, на фуражите – пшеница, царевица, това нямаше как да не се случи. Но важното е да се реагира, защото в съседни на нас страни това продължава.

Водещ: Тези пари като вид дотация за по-ниски цени ли се явяват?

Мирослав Найденов: Не, те не са дотация за цени, не можем така да го формулираме. Но те влизат в тези сектори и позволяват, разбира се, крайния продукт да бъде на нормални цени.

Водещ: Сега са цените, къде са храните. Пак малко ще излезем от орбита с поглед към Роженската обсерватория. Вие сте щели да участвате в срещата, тя е по спасяване или по продължаване на агонията на Рожен. Споменахте, че има някакъв изход и не искахте да давате подробности. Обаче нали знаете, че споделеното с журналист води до допълнителен въпрос по-късно.

Мирослав Найденов: Срещата е точно след един час в кабинета на премиера Борисов, по негова инициатива.

Водещ: Вие ще участвате?

Мирослав Найденов: Да, аз ще участвам.

Водещ: Защо?

Мирослав Найденов: Но нека да приключи срещата. Това, което смятаме, като правителство е, че не трябва да се наливат пари, особено БАН е самостоятелна организация, те си има собствения бюджет. Чухте и коментара на финансовия министър Дянков, че в края на краищата те решават тези пари как ще ги разпределят.

Водеща: Те са малко и не им стигат за нищо.

Мирослав Найденов: На тези научни звена, това което е създадено да го използва в практиката в определени сектори.

Водеща: Астрономите стават земеделци ли? Така ли да разчитаме вашето присъствие на срещата?

Мирослав Найденов: Не, няма да станат. Нека да приключи срещат. Но тази наука, която те правят може да бъде използвана. Знаете, че и земеделието, и горското стопанство се влияят от климатичните промени, мисля че те могат да ни помогнат в тази посока.

Водещ: Т.е. мисли се някаква схема, при която да се спаси Обсерваторията? Защото хората казаха – изключим ли, паднат ли градусите, там и електрониката, и апаратурата веднъж изключи ли се, край.

Мирослав Найденов: Ако позволите само с коментар, че това не е схема. Искаме да използваме ресурса на тези хора. На този разговор ще стане ясно възможно ли е в тази посока, в която има нужда нашето селско и горско стопанство. Ако има възможност, тя ще бъде използвана и те ще получат едни средства, с които, разбира се, ще помогнат на своя бюджет. Но нека да мине тази среща.

Водеща: Най-вероятно ще се възползват, щом решиха и футболисти да стават, само и само, да си спасят Обсерваторията.

Мирослав Найденов: Те са сериозни хора. Аз разговарях с техния шеф и той смята, че няма да се реши с футболна среща.

Водеща: Ясно е, че е шега.

Мирослав Найденов: Мисля че на сериозен разговор, с доказани възможности, с които те разполагат, да го докажат, нека го докажат на практика. Това ще им предложим. Ако се разберем, се надявам да има...

Водеща: Позволете да ви приземя отново със следващия въпрос – какво стана с онези цени на промоция за Коледа?

Мирослав Найденов: Стартира тази инициатива. Знаете, че тя беше подета от двата големи ежедневника „Труд” и „24 часа”. И големи търговски вериги, да не ги споменавам в ефир, използват страниците на тези два ежедневника.

Водеща: За реклама.

Мирослав Найденов: Не, то е вид и реклама, разбира се, но те обявяват промоциите на хранителни продукти, основни хранителни продукти и това се случва не в дните непосредствено преди Коледа. Виждате, че месец и половина преди това.

Водеща: Инфлацията не изяжда ли всички тези добри ваши намерения по отношение на цените? Знам, че ще прехвърлите към друг ресор и той е свързан с финансите на държавата, с икономиката. Но инфлацията не обезсмисля ли всички напъни по отношение на социалното доволство на хората като отидат в магазина?

Мирослав Найденов: Господин Николаев, аз се опитвам да върша това, което смятам да върша. И смятам, че ако не го правим е още по-лошо. Много е лесно, аз съм го казвал и друг път във вашето студио – да оставя нещата отстрани и да коментирам, че това е пазарна икономика, а в пазарна икономика цените се формират от пазара.

Водещ: Така е, защото /.../ статистика за покупателната способност на увеличените пенсии, доколко са увеличени?

Мирослав Найденов: Аз се опитвам години наред вече да не следваме събитията, да се опитваме по някакъв начин да правим живота по-лек, на хората. Но основната ни цел са социално слабите и с тези промоции, разбира се. хората, които имат високи доходи, за тях не е проблем. Но пенсионерите, хората в неравностойно положение, безработните, за тях е голям проблем и затова го правим. Въпреки критиките, които си навличам. И както се казва – на здрава глава бинт не й трябва. Аз поемам този риск и продължаваме да го правим, хората ще оценят дали е правилно.

Водеща: Последен въпрос и финал на разговора ни – ще има ли ски сезон на Витоша? Премиерът каза – няма да има, само че кмета на София казва – не, ще има и ще може почитателите на този спорт да разпускат на Витоша през зимата?

Мирослав Найденов: Това, което каза премиера, той го каза с огорчение затова, че не се случиха тези намерения за един съвременен ски център на километри от столицата. Вижте, в момента в столицата се променя всичко – правят се нови булеварди, съоръжения, спортни зали. Това е само на километри над нас и заради това, че се блокираха промените в Закона за горите, тези намерения не могат да се реализират. Ски сезон ще има...

Водеща: Други твърдят, че може да се реализира.

Мирослав Найденов: Тези, които го твърдят, да отидат да видят. Аз го казвам съвсем отговорно и не като министър. Ходих да го гледам, тези писти са собственост на горското стопанство и ние в момента ги отдадохме на концесионера за този сезон да ги ползва. Съоръженията са над 40-годишни, съоръженията носят определен риск, те не са подновени. Инвеститорът няма да направи нищо при това законодателство в момента.

Водещ: Очаквате ли инцидент?

Мирослав Найденов: Каза – чукам на дърво, дано не се случи. Но това е все едно, ще дам един пример – на новите булеварди, които се правят в момента, да се изкарат старите Икаруси от гаражите на „Автотранспорт”. В момента ние имаме прекрасни условия и това е кощунство да не може да го използваме. И в този смисъл, с разочарование премиера каза – да, провали се сезона. Провалиха се намеренията за един прекрасен сезон. За да бъде спасен, поне донякъде, и аз, и кмета Фандъкова проведохме разговор с концесионера, ще има ски сезон, ще функционират старите съоръжения, но със старите писти, със старите съоръжения. И отново казвам – чукам на дърво, дано не стане някой инцидент.

Водеща: Благодаря ви много за това гостуване.

Сподели в: