Върни се горе

Задълбочаването на сътрудничеството между страните от Черноморския басейн ще допринесе за по-голяма устойчивост на зърнения пазар в глобален аспект. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с посланика на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи. Двамата обсъдиха идеята за създаване на Черноморски комитет по зърното, който да обменя информация за зърнените култури и да намали рисковете от колебанията на международния пазар.

 

„Ако успеем да се споразумеем за създаването на такъв комитет, той ще осигури повече пазари за селскостопанската ни продукция и ще увеличи доходите на фермерите”, подчерта министър Греков. Той допълни, че Черноморският басейн и произведените в него зърнени култури са коректив за световния пазар. Регионът е фактор при определянето на международните цени и в бъдеще тази роля би могла да е още по-сериозна, отбеляза проф. Греков.

 

Той беше категоричен, че подобно сътрудничество е важно за икономиките на страните, защото печалбата на земеделските производители зависи от това каква икономическа ефективност се влага в производството. „Ефективността ще дойде и от намирането на пазари. Това ще е много по-лесно в рамките на комитета, в който ще членуват сериозни страни-производителки на зърно”, посочи министър Димитър Греков.

 

Сподели в: