Върни се горе



Днес, в Министерството на земеделието, храните и горите се проведе заседание на Консултативния съвет по животновъдство. В него взеха участие Ръководството на Министерството, Държавен фонд „Земеделие“, Българската агенция по безопасност на храните и представители на сектор „Животновъдство“. Теми на дискусия бяха специфичните изисквания на производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че ще положи всички усилия да бъдат възобновени външни пазари за износ на живи животни, като се фокусира върху този към южната ни съседка Република Турция.

Участниците обсъдиха и условията и реда за прилагането на схемите за директни плащания за кампания 2017 г., както и прилагането на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Важна част от дискусията беше повдигнатият от министър Порожанов въпрос за възможността да се приложи извънредна помощ, определена от Европейската комисия, за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в Европейския съюз. Предвиденият бюджет по нея е малко на 11 млн. лева, като крайният срок за прилагане на помощта е 30 септември. Затова във възможно най-кратък срок заинтересованите страни трябва да дадат своите предложения за начина на разпределение на средствата.
Сподели в: