Върни се горе

„През последните години българското земеделие се модернизира и отговаря на всички европейски изисквания за качеството на произвежданата продукция, както и на правилата за производство“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с г-н Матти Анттонен, заместник-министър на външните работи на Република Финландия, отговарящ за външноикономически отношения, който е на официално посещение в България, придружаван от бизнес делегация. В Министерство на земеделието и храните те обсъдиха възможности за сътрудничество в областта на селското стопанство. Една от тях е предлаганото от финландска страна оборудване за различни видове животински производства.

 

„Към момента в България се отглеждат над 800 000 животински единици. Те са разпределени в традиционните направления – говедовъдство, овцевъдство, птицевъдство, свиневъдство, козевъдство и биволовъдство“, информира министър Танева. Тя допълни, че в страната ни има действащо законодателство, според което фермерите могат да ползват мобилни мандри и кланици, които финландската страна предлага. Министърът на земеделието препоръча на финландските фирми да участват на наложените у нас традиционни изложения в областта на земеделието, които се посещават от много земеделски производители.   

 

От своя страна г-н Матти Анттонен каза, че финландските фирми имат интерес да влезнат на българския пазар, с цел разширяване на търговския обмен между двете страни.

 

През последните три години аграрният стокообмен между България и Финландия е в рамките на 9 – 13 млн. евро, като се изразява предимно в износ на български селскостопански стоки. Водещият селскостопански продукт в българския износ за Финландия е слънчогледът, като през 2015 г. страната ни е изнесла 10 933 тона. Сред останалите продукти, по-съществен е износът на преработени плодове и препарати, използвани за храна на животни.

 

Сподели в: