Върни се горе

 

Български живи мъжки и женски телета до 300 кг. ще могат да бъдат изнасяни за клане и/или отглеждане за турския пазар. „След посещението ми в Република Турция, вчера бе проведена техническа среща между двете страни, по повод на отваряне на пазара за износ на живи животни и други продукти за южната ни съседка.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след проведена среща в Министерски съвет с министър-председателя Бойко Борисов, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, тютюнопроизводители и износители на животни. Тя бе категорична, че дезинфекционните площадки на границата ще бъдат премахнати, когато главните ветеринарни лекари на двете държави вземат решение за това. „Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европейския съюз, като съкратим времето за обработка и оптимизираме фитосанитарните такси, които се дължат съгласно европейското законодателство. Така след изпълнение на поетите ангажименти, българските производители и износители ще могат да изнасят продукцията си в Турция, след като дълго време нямаха такава възможност“, обясни Десислава Танева.

 

„Вследствие на последователната ни работа в последните два месеца, снощи бяха преведени средствата за националните доплащания на тютюнопроизводителите. Близо 40 500 производители получиха плащанията си, като общият размер на изплатените средства е близо 105 млн. лева“, съобщи министърът. Тя допълни, че най-важното в това подпомагане, е че ясно е откроен социалният елемент, който беше постигнат след дълги преговори. Потвърждение на това е по-високата ставка за по-дребните и социално уязвими производители. Редно е да се отчете приноса на всеки, който прие тази философия на подпомагане“, каза още министър Танева.

 

Премиите за референтното количество тютюн договорирано за периода 2007-2009 г. по сортови групи е както следва:

• Басми - за количества до 1 тон ще получат допълнителни средства в размер на 3.09 лв./кг.; за количество от 1 до 2 тона доплащането - по 3 лв./кг, а над 2 тона – 2 лв./кг.;
• Каба Кулак – ще получат премия по 1.58 лв./кг.;
• Бърлей – по 1.15 лв./кг.;
• Вирджиния – по 0.91 лв./кг.

 

Сподели в: