Върни се горе

Това подчерта министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в предаването „Неделя 150” на програма „Хоризонт” на Българско национално радио. Той информира, че по данни към момента 250 000 дка са пропадналите площи след падналите интензивни валежи и очаква около 20-25% намаляване на реколтата. Той увери, че доколкото очакваната реколта е около 5 млн. тона, то намалението няма да се отрази на изхранването на населението и на добивите за фураж.

 

Същевременно, министърът посочи, че загуби ще претърпят стопаните, въпреки че получиха субсидиите си навреме, вложиха много средства през годината и се грижиха добре за посевите си, за да получат една изключително добра реколта, но с природата трудно може да се преборят. Министър Греков подчерта, че сега ще е необходима пълна мобилизация в кратки срокове за прибиране на реколтата, като около 8500 комбайна ще прибират зърното. По негова прогноза, едва ли до седмица би било възможно влизането на машините в посевите, които са наситени с вода, и ще е необходима стриктна организация за бързо прибиране след този срок и то при наличие на нормална температура.

 

Министър Греков информира, че е насрочено заседание на Консултативния съвет по зърно във вторник, като очаква в понеделник да се съберат по-пълни данни за пропадналите площи и по време на заседанието да се обсъдят възможностите за мерки за компенсиране на стопаните за напълно пропадналите площи. Той посочи, че засега има изготвени 48 протокола за пропаднали площи, като по изготвянето им работят освен областните служби по земеделие и горските служби, като е необходимо и стопаните да подадат заявления за пропадналите площи.

    
Министър Греков сподели мнението, че загубите, които са невъзвратими, обаче, са на човешки животи, и изрази личната си съпричастност към трагедията в Аспарухово.

    

Министърът увери още, че Напоителни системи ЕАД продължава да изпълнява функцията си за опазване на населението и реколтата от вредното влияние на водите от язовирите с национално значение. Той уточни, че за тази си дейност държавното предприятие не получава средства по бюджета си от 2011 г. насам, а се издържа само от дейността си по напояване. Министърът посочи, че е необходимо преструктуриране, тъй като средствата са недостатъчни и че правителството е отпуснало 12 млн. за изплащане на заплати на служителите на Напоителни системи, за да може предприятието да продължи да осъществява важните си от национално значение функции. Той увери, че и днес хората са по местата си и работят, независимо от проблемите със заплащането им и изпълняват дейностите си по контролирано изпускане на вода от язовирите с национално значение. Министър Греков припомни, че язовирите в страната са в три групи– язовири от национално значение, които се стопанисват от Напоителни системи ЕАД, общински язовири, които за съжаление често не биват контролирани и язовири, дадени на концесия за рибарство и други дейности. Той информира, че от 4-5 месеца се прави пълен анализ на всички тези  съоръжения в страната и са предприети действия да се определят, организират и да отговарят съответните фирми и лица за стриктно изпълнени на дейностите, свързани с контрола на язовирите.

    

Министърът подчерта и изключително активната през тази година противоградова дейност на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”. Той посочи, че от началото на сезона само до средата на юни са изстреляни над два и половина пъти повече противоградови ракети отколкото през цялата 2012 г., като припомни, че има много незащитени територии в страната, извън тази противоградова система. Министърът заяви, че МЗХ е поискало 11 млн. лева за изграждане на нови ракетни площадки за покриване и на други райони – като Хасково, Любимец, Ямбол, а също Русе и Североизточна България, но че тези средства са били отказани.

    

В интервюто за БНР бе засегната и темата за подпомагането на селските райони по ПРСР, като министър Греков припомни, че в новия програмен период ще се акцентира на традиционни отрасли като зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство и ще се подпомагат и малките ферми и малките преработвателни предприятия. Той припомни общият ресурс за България от 2,338 млрд. лева, като изрази увереност, че при разумно планиране, управление и изпълнение, той би подпомогнал изключително много българското земеделие.


Сподели в: