Върни се горе

Парите за тютюнопрпозводителите са налични в план – сметката на Държавен фонд „Земеделие” и има готовност да бъдат изплатени преди края на месец март. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка д-р Мирослав Найденов по време на Консултативен съвет по тютюна, който се проведе днес в Министерство на земеделието и храните. Министър Найденов заяви, че тютюнопроизводителите не трябва да се притесняват от настоящите политически сътресения в страната, и че средства за тютюнопроизводство са предвидени в бюджета и ще достигнат до тях.

 

Участниците в Консултативния съвет благодариха на министър Найденов за успешната съвместна работа. Те посочиха, че за пръв път министър им позволява да прекрачат прага на министерството, изслушва ги и ги разбира. Най-голяма благодарност изразиха за това, че министърът е създал среда, в която може да се работи прозрачно и конструктивно, убедил ги е, че всички в сектора трябва заедно да дискутират проблемите.  

 

Министър Найденов от своя страна, сподели че понякога е било много трудно да отстоява позицията за подпомагане на този сектор, най-вече заради рестриктивната финансова политика. „Трудно беше и да получим разрешение от Европейската комисия за изплащане на субсидия за сектор тютюн, но го направихме и бяхме една от малкото държава в Европейския съюз”, допълни той. Министър Найденов изрази надежда  този, който наследи неговия пост да прояви същото разбиране и подкрепа за сектора, както у нас, така и пред ЕК, защото този сектор има нужда от подпомагане и е единствено препитание за мнозина, живеещи в едни от най-красивите, но за съжаление и най-бедни райони в ЕС.


Сподели в: