Върни се горе

 

Отчитаме ръст при броя на овцете и биволите в Област Враца. Това  обяви заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов в град Враца, където се проведе 13-тото изложение от кампанията на Министерство на земеделието и храните „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. По думите му, 38 % е ръстът при овцете, а при биволите  31%. Заместник-министър Костов подчерта, че в областта се отглеждат над 17% от общия брой биволи в страната. Той допълни, че за периода 2014 – 2016 г. се отчита нарастване на броя на всички заявени по схемите за директна подкрепа категории животни от Врачанска област. „При биволите имаме увеличение над три пъти, при козите е с близо 59%, при овцете  с 40%, а при говедата  с около 20%“, каза още Свилен Костов.

 

 

Заместник-министърът на земеделието и храните заяви, че площите със зърнени и маслодайни култури заемат общо над 90% от обработваемата земя в областта. „Най-голям е делът на пшеницата, царевицата, слънчогледът и рапицата“, уточни още той. Свилен Костов отбеляза, че се наблюдава и постепенно увеличение на площите със зеленчукови и протеинови култури в Област Враца.

 

 

В областния град заместник-министър Костов заедно с кмета на Общината Калин Каменов и областния управител Малина Николова откриха официално 13-тото изложение от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Свилен Костов отправи апел към жителите и гостите на града да избират българските продукти , традиционни за нашата страна. Днес на изложението жителите имат възможност да закупят и опитат продукция от над 28 местни производители.Във Враца днес специално за жителите и гостите Ути сготви врачанска лютика.

 

 

По-рано през деня Свилен Костов се срещна и с близо 70 земеделски производители от региона, с които обсъдиха приоритетите и целите на политиката на Министерството в различните сектори."Надявам се всички земеделски стопани да усетят в собствения си бизнес политиката на МЗХ, която цели да се стимулира реалното производство", каза още той.

Сподели в: