Върни се горе

„Създаването на силна мрежа от оценители на риска от Българската агенция по безопасност на храните и Германския федерален институт за оценка на риска е важен инструмент за защита здравето на потребителите и за гарантиране на висока безопасност на храните“. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова по време на подписването на Съвместна декларация между двете институции за намерение за сътрудничество.

 

Очакванията на страните е участието в тази мрежа да повиши професионалната квалификация на експертите и да разшири възможностите за научно-изследователски проучвания. „България цели да има още по-ефективна система на лабораторни изследвания. За нас е важно да осъществяваме навременен и точен контрол по цялата хранителна верига“, подчерта зам.-министър Бракалова.

 

Предвижда се още двете институции за създадат механизъм за обмен на информация и да развиват технологично сътрудничество чрез съвместни изследвания, програми и обучения. Ще бъдат създадени и работни групи. „Ще работим в посока да имаме конкретни резултати, които да повишат ефективността в дейностите по осигуряване на безопасността на храните“, посочи Бракалова.

 

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов отбеляза, че страната ни ще има възможност да обменя опит с водещи специалисти от световен мащаб. „Затова очаквам съвместната ни работа да даде ползотворни резултати“, изтъкна той.  

 

Изпълнителният директор на Федералния институт за оценка на риска проф. д-р Андреас Хенсел изрази пълната подкрепа от германска страна за бъдещото сътрудничество.

Сподели в: