Върни се горе

 „Тази седмица внесохме в Европейската комисия първия работен вариант на Програмата за морско дело и рибарство за периода 2014- 2020 г. До края на месеца очакваме да стане ясно финансовата рамка на програмата”. Това съобщи зам.- министърът на земеделието и храните  д-р инж. Валентина Маринова по време на среща: „Новият европейски фонд за морско дело и рибарство- възможности за България до 2020г.” в гр. Бургас. Събитието бе организирано от г-жа Илиана Йотова, член на българската делегация в Групата на С&Д в Европейския парламент, пълноправен член на Комисията по рибно стопанство на ЕП.

 

 „През новия програмен период ще се даде  възможност на по- възрастните и опитни рибари да наемат млади кадри, като заплащането им ще бъде осигурено изцяло от Европейския съюз”, съобщи зам.- министър Маринова. Основен акцент в Програмата ще бъде стимулирането на аквакултурите и иновациите. „Успяхме да  извоюваме в Европейския парламент интензитетът на публичната помощ да бъде увеличен в съотношение 60% , финансиране от ЕС и 40%, съфинансиране от страна на бенефициентите. В досегашната програма съотношението е 50/50, припомни евродепутатът Илияна Йотова.

 

Зам.-министърът информира, че ще се удължи срокът за регистрация на рибарите като юридически лица с още 1 година. През това време в работна група ще се гледат промените в Закона за рибарството и аквакултурите. Ресорният зам.- министър припомни, че работната група е създадена през месец ноември т.г. и е разделена на три тематични групи, за да може всяка една браншова организация да си даде своите предложения.

 

„Надявам се, че с промените в нормативната база, които направихме през последните месеци да успеем да приключим успешно първия програмен период”, каза тя.

 

На дискусията присъстваха заместник-председателят на Комисията по рибно стопанство на ЕП г-н Гуидо Милана, представители на браншовите организации, местни инициативни групи и рибари от цялата страна.

 

Сподели в: