Върни се горе

На свое заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ разгледа разпределението на финансовия ресурс за 2016 година по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

 

За тази година по схемата са предвидени общо 3 млн. лв., от които 2 млн. лв. за продукти за растителна защита в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките и 1 млн. лв. за препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента.

 

След обобщаване на информацията от допустимите за подпомагане заявления (2 155 на брой) за пролетния етап изчислената помощ, на базата на допустимите площи за подпомогане и представените разходооправдателни документи, е в размер на 2 732 585 лева.

 

С оглед на изпълнението на целите на схемата за 100-процентно подпомагане на земеделските стопани, Управителният съвет взе решение да не бъде прилаган коефициент на редукция спрямо изчислената сума за плащане. Ресурсът по помощта се увеличава от 2 млн. лв. на 2 732 585 лв., като разликата се осигурява от помощта за есенния етап на прилагане на схемата.

 

Срокът за сключване на договорите и за изплащане на средствата е до 27 май 2016 година.
Сподели в: