Върни се горе

Министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков се срещна с Н. Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в Република България.

 

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и обмяна на опит в земеделието и търговията със селскостопански продукти. Н.Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи изтъкна, че земеделието е важен отрасъл в Египт. Тя заяви интерес към обмяна на опит в зърнопроизводството, тъй като страната ни е водеща в преработката на слънчогледово масло в Европа. „За нас е важно възможността за вносът от България на зърно, захари, олио, масла и пилешко месо. Страната ви предлага най-добро съотношение на качество и цена“, заяви още тя.

 

Министър Бозуков подчерта, че у нас има 25 научни института в различните области на земеделската наука  и това е предпоставка за обмен на опит и задълбочаване на сътрудничеството. От своя страна Н.Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи посочи, че България има дългогодишно наследство в областта на земеделието и е позната с добрия вкус на своите продукти.

 

Двете страни обсъдиха и начините за търговия и внос на земеделските стоки в двете държави, както и задълбочаване на сътрудничеството в областта на фитосанитарния и ветеринарния контрол.

 

По време на срещата присъства и г-н Абд Ел Рахман Рауф, пълномощен  министър по икономически и търговски въпроси на Египет.

Сподели в: