Върни се горе

 

602 са приетите проекти по мярка 121 от старата ПРСР 2007-2013 само в първия ден на извънредния прием за кандидатстване за предоставяне на обща субсидия от 50 млн. евро. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на селскостопанското изложение БАТА АГРО в Стара Загора.

 

Предвид на изключително големия интерес към допълнителния прием на документи по мярката, заместник-министърът изрази увереност, че останалите средства няма да останат неусвоени. Най-много проекти – 51 са приети в Плевен, 42 – в Бургас, 40 – в Русе, 37 – в Пловдив, 31– в Стара Загора. Най-слаб е интересът в Смолян, където е приет само един проект.

 

Георги Костов подчерта, че селскостопанските изложения, като откриващото се днес в Стара Загора, съдействат съществено за заздравяване на връзката между фирмите, вносители на техника, оборудване и препарати и земеделските производители и това е важно за гарантиране на повече доверие и стабилни темпове на развитие в сектора, тъй като инвестиционния процес в земеделието е дълъг и обхваща целия цикъл от суровината, адекватната преработка и реализацията на готовия продукт.

 

Заместник-министър Костов заяви, че огромна част от обновяването на машинния парк в земеделието е осъществен благодарение на предприсъединителната програма САПАРД и на програма ПРСР. Той посочи, че около 8% от регистрираните трактори в страната са изцяло нови и закупени в последните 5 години. Със европейски средства са закупени и над 800 комбайна от общо 1000 закупени през последните години, което подчертава важността на водените политики на подпомагане в земеделието. Той допълни още, че България се нуждае от нова и високоефективна техника за обработване на земеделските земи, за да може да спазва всички агротехнически изисквания и да отговори на както на климатичните предизвикателства, така и на икономически промени.

 

 

Сподели в: