Върни се горе

Историята не помни България да е произвеждала по-малко от 6 млн. овце, а в момента отглеждаме едва около 1,5 млн. Това отбеляза министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков, който откри втория Национален Събор на овцевъдите в България при Петропавловския манастир край Лясковец.  Според него са необходими спешни мерки за подпомагане на сектора. Министър Станков изтъкна, че с ЕС вече е договорена възможността за получаване на директни плащания, обвързани с производство от животновъдите и други слаби сектори в следващия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Според него обаче земеделието, включително животновъдството, се нуждае и от подкрепа от националния бюджет в размер на около 500 млн. годишно, за да стане конкурентно способно.

    

Министър Станков изрази увереност, че има добри предпоставки за възстановяване на българското овцевъдство. Това е дълъг процес, но трябва да се започне с разширяване на възпроизводството и увеличаване на броя на селекционираните животни. Освен това е необходимо въвеждането на нови технологии, като например електропастири. За да се възстановят пазарите трябва вертикална интеграция между производители, прекупвачи и преработватели, препоръча той.

    

Вече е в ход изпълнението на програмата Катар, която ще осигури пазар за българската продукция, каза министърът. Интерес проявява и Саудитска арабия. За да се върнем на тези пазари обаче е необходимо да осигурим производство на големи партиди от по 200-300 хил. Животни, посочи той.

    

В събора край Лясковец участват 300 изложители и занаятчии от България, Румъния, Турция, Молдова и Македония. От румънска страна бяха представени 8 породи овце и кози. Приветствие към участниците в събора отправи и заместник главният секретар на Министерството на земеделието и развитието на селските райони Сорин Келму.   


Сподели в: