Върни се горе

Над 2000 души посетиха за първите два дни българския щанд на Министерството на земеделието и храните в рамките на животновъдното изложение Соме де ле Леваж, което се провежда в Клермон-Феран, Франция. Информационният щанд на МЗХ представя сектор земеделие и в частност животновъдството, като популяризира България и като туристическа дестинация. Гостите могат да дегустират традиционни български месни и млечни продукти. Организаторите предоставиха безвъзмездно площта за щанда, тъй като страната ни е първата държава-членка на Европейския съюз, която е почетен гост на изложението. Българският щанд беше посетен от френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите и говорител на френското правителство Стефан Льо Фол, както и от делегации от Италия, Словения, Румъния и Гана.  

 

Възможностите за партньорство и директните контакти в сферата на животновъдството, перспективите за селски, еко и културен туризъм в страната ни, както и предлагането на комбинирани туристически продукти  бяха обект на интерес от френска страна.

 

По време на посещението си на българския щанд делегатите от Гана отправиха запитване за възможностите за производство на български месни продукти, както и от предоставянето на технологии.

         

На официалното откриване на изложението на 1 октомври 2014 г. беше проведена среща между посланика на Република България във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков, екипът на Министерството на земеделието и храните и над 150 животновъди и учени от България. По време на дискусията бяха обсъдени актуални теми за сектора, както и възможностите за съвместни проекти с Франция в сферата на развъждането и преработката на животински продукти.

         

Изложението в Клермон-Феран се провежда за 23-ти пореден път и е  едно от най-големите в Европа. В него участват представители от над 80 държави, които презентират секторите овцевъдство, говедовъдство, коневъдство и оборудване. През тази година изложителите са 1250, а изложбената площ е 170 000 кв.м.


Сподели в: