Върни се горе

 

Производството на плодове и зеленчуци бележи ръст, като през последната година имаме повишение съответно с 20 и 18 %. Българските плодове и зеленчуци са предпочитани пред вносните. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на пресконференция, на която беше даден старт на националната кампания в подкрепа на 100-те национални туристически обекта „Ние обичаме България“. Кампанията е инициатива на голяма търговска верига у нас. Танева посочи още, че 60 на сто от плодовете и 72 на сто от зеленчуци на българската трапеза са родно производство. Министърът припомни, че подпомагането, което производителите на плодове и зеленчуци получават през този програмен период е по-високо и изрази задоволство, че водената от Министерството политика е довела до изсветляване на сектора.

 

 

„Всеки може да подкрепи националната кампания „Аз обичам България“, като закупи български млечен продукт по Български държавен стандарт. БДС означава по-високо качество, означава истинско българско мляко в тези продукти“, коментира министърът на земеделието. Тя поясни, че заради по-ниската си цена имитиращите млечни продукти са повишили пазарния си дял, но тяхното качество не може да се сравнява това на българското саламурено сирене по БДС.

 

 

Десислава Танева съобщи, че по данни на НСИ в България се потребяват храни за над 7,6 млрд. лева. Най-висок относителен дял заемат млякото и млечните продукти - близо 1,5 млрд. лева. По официална информация, консумацията на местни продукти е за над 1,2 млрд. лева, а на плодове и зеленчуци - 1 млрд. лева.

 

 

Всяка година инициативата ще подкрепя различни обекти, които имат нужда от неотложна поддръжка и защита. Тази година обектът, който ще бъде реставриран, е Паметникът на свободата на връх Шипка.

Сподели в: