Върни се горе

„Европа разчита на България да има водеща роля по отношение на борбата с разпространението на заболяването „син език“ в района, доколкото то се разпространи в почти всички държави на Балканския  полуостров“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова на проведената по инициатива на министър Васил Грудев среща на експерти от ГД Санко на ЕК с представители на браншови организации и експерти от Министерството на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска. „Мерките, които страната ни ще вземе са от изключително значение не само за нас, но и за страните от района, както и за все още незасегнатите страни в ЕС“, допълни заместник-министър Бракалова. Според нея мерките, които се взимат на национално ниво и не са координирани със съседните държави, не могат да доведат до адекватна борба със заболяването и ограничение на разпространението му.
Министерството на земеделието и храните представи отново пред експертите от DG Sanco и плана, който включва тотална ваксинация на поголовието от преживни животни в страната. Самата процедура ще се извърши след края на зимния сезон, когато преносителите на заболяването все още не са активни.

    

За да бъдат ваксинирани, всички животни трябва да са здрави и обезпаразитени, поради което е необходимо до пролетта изключително стриктно да се спазват практиките за обезпаразитяване и съблюдаване на всички необходими мероприятия за биобезопасност на животните. Във връзка с изразени опасения от страна на животновъдните организации, че ваксинацията на животните ще попречи на търговията през пролетта, експертите от ЕК уточниха, че съгласно протоколите на ваксините, с които те работят, 3 седмици след първата ваксина се поставя втора, като една седмица след втората, животното се счита за здраво, и няма ограничение за търговия с него в рамките на ЕС.

Сподели в: