Върни се горе

Провинция Юннан в Китайската народна Република проявява интерес за сътрудничество с България в областта на земеделието. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров със заместник-секретаря на Комитета на ККП на провинция Юннан и ръководител на Ръководна група за работа в селските райони на провинцията Циу Хъ.

 

Зам.-секретаря Циу Хъ информира, че има интерес за сътрудничество в областта на преработката на земеделска продукция като розово масло, млечни продукти и вино. Той допълни, че основната им цел е да се запознаят с развитието на селското стопанство в страните от Европейския съюз.

От своя страна зам.-министър Димитров запозна китайската делегация със състоянието на сектор земеделие у нас. Той информира, че страната ни е финансово стабилна, има нисък външен дълг, както и най-ниски данъци в сравнение с другите страни от ЕС. Политиката на Министерство на земеделието и храните е по-строго законодателство по отношение на храните с цел качеството и безопасността им, допълни още зам.-министърът.

 

Двамата се договориха да се сформират работни групи от българска и китайска страна с експерти за обмяна на опит. Те се обединиха в мнението, че този отрасъл винаги ще има потенциал за развитие, с което ще допринесе за разширяване на бъдещото сътрудничеството.
Сподели в: