Върни се горе

Министерство на земеделието и храните стартира инициатива за закупуване на живи елхички, като тази година тя ще премине под мотото „Купи жива елхичка, помогни на дете!“. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че събраните средства от продажбата на коледни дръвчета ще бъдат дарени на Сдружение „Аутизъм Днес”. Министър Танева информира, че кампанията ще премине в 18 областни града, където могат да се намерят и закупят живите елхички. „Предвидени са 3 000 елхи, произведени от Държавните горски предприятия, като при необходимост ще бъдат предоставени и още. Пет лева от продажбата на всяко живо дърво ще отиде за подпомагане на обучението на специалисти от цялата страна за работа с деца с аутизъм“, посочи Танева.



Десислава Танева благодари на известните публични личности, застанали с името си зад благородната кауза – Део, Поли Генова, Георги Мамалев, Петър Стойчев и Калин Сърменов, както и за медийната подкрепа на БНТ и Дарик Радио. „На сайта на Министерството ще има повече подробности къде могат да се намерят живите елхички в областните градове в страната. През март месец тези елхички ще могат да се засадят отново“, уточни Танева. Тя заяви, че данните през последните две години показват, че обществото има интерес да украси жива елха за Коледа, като само през изминалата година са продадени 7800 дръвчета.

 

Продажбата на живи елхички ще започне от 10 до 15 декември. Цената на дръвчетата, които ще се продават в рамките на кампанията, ще е между 25 и 30 лева, в зависимост от характеристиките и вида на дръвчетата. Дръвчета ще могат да се купят пред сградите на Държавните горски стопанства в областите Враца, Монтана, Велико Търново, Габрово, Варна, Шумен, Благоевград, Пловдив, Сливен, Бургас, Кърджали, Ямбол, Смолян, Търговище, Кюстендил, Добрич, Стара Загора. В София дръвчетата от кампанията ще се продават на тротоарното пространство пред сградата на Министерство на земеделието и храните в часовете от 14:00 до 19:00 часа. На 13-те декември, неделя, местата за продажба ще са отворени от 10:00 до 18:00 часа.

         

В кампанията се включва и Министерство на младежта и спорта, като заместник-министър Нина Найденова обяви, че тото-пунктовете ще закупят живи елхички, които ще дарят на детски градини и училища в страната.  „Министерството ще се ангажира и с още по-голяма подкрепа за децата, защото именно спортът е начин на живот и социализиране“, уточни зам.-министър Найденова.  

         

„Със събраните средства от инициативата Сдружението ще организира обучение на специалисти от България по световно наложени терапевтични практики за работа с деца с аутизъм“, заяви Владислава Цолова, представител на Сдружението. Тя посочи, че благотворителната инициатива символизира животът на децата с аутизъм, който обаче е невъзможен без обществото да чуе за техните проблеми.

Информация за адресите на обектите, от които могат да бъдат закупени живи елхички  можете да намерите Тук.

Сподели в: