Върни се горе

Селскостопанска академия грабна 10 награди на Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България. На официална церемония в Руския културно – информационен център в столицата, златният медал бе връчен на Института по декоративни  растения в Негован, за първите български сортове лилиум. Учените представиха пет разновидности на екзотичното цвете. Лилиумите съществуват в огромно разнообразие от цветове, форми и размери. Нашите сортове са от групата на Азиатските хибриди и се отличават с продължителен цъфтеж и голям брой цветове. Те достигат до 12-13 цвята на стрък, което им придава висока декоративна стойност. Цветята могат да бъдат аранжирани както на красиви букети, така и да се използват за озеленяване.

 

Института по растителни и генетични ресурси в Садово получи „Гранд при” за селекцията на ранозрелия ориз сорт „Вики”. Чрез него се решава един основен проблем на сортовете ориз създадени до сега в България. Най-важното му иновативно предимство е съчетанието на висока продуктивност и къс вегетационен период.

 

Захарната царевица, разработка на учените от Института по царевицата в Кнежа бе отличена с медал и грамота. Оригиналният хибрид осигурява екологично чиста, с отлични вкусови качества въглехидратно- белтъчна храна за хората.

 

Медал и грамота получи и сорта твърда пшеница „Елбрус”, създаден от Института по полски култури в Чирпан. С внедряването й в производството, „Елбрус” дава високи добиви при регистрираните климатични изменеия през последните години.

 

Журито отличи с медали и грамоти и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров” за технологията за оползотворяване на утайките от пречиствателните станции. Наградени бяха още десертният безсеменен сорт лоза „Зорница” на Института по земеделие и семезнание „Образцов Чифлик” – Русе и броколито, сорт „Искра” на Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив.

 

Грамотите за иновации отидоха в ръцете на водещия селекционер на „Добруджанския земеделски институт” в Генерал Тошево проф. Николай Ценов и при директора на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков. Първата е за новия зимен сорт обикновена пшеница „Драгана”, а втората – за ново средство за химическо кършене на тютюневите растения, чрез което се постигат по-висок производствен и икономически ефект и се намалява ръчния труд. Преди дни доц. Бозуков получи от земеделския министър д-р Мирослав Найденов и почетната грамота „За доказан принос във възраждането и развитието на българското земеделие”.

 

Селскостопанска академия взе и голямата награда за комплексно участие в изложението на Съюза на изобретателите в България.

Сподели в: