Върни се горе

Заедно със Столична община ще подадем иск решението на Поземлена комисия - Панчарево за имота в село Бистрица да бъде обявено за нищожно. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова относно работата и взаимодействието между поземлените комисии и общинските администрации. Министър Танева припомни, че възстановяването на имота върху бившето заведение „Цумчето" е извършено от поземлената комисия през ноември 2012г.

Десислава Танева обясни, че след подаден сигнал от кмета на София, Инспекторатът на МЗХ е започнал проверка по случая. „Проверена е цялата процедура, както и всички документи от 1992 г. до 2012 г. Компетентният орган установи, че има нарушения в цялата процедура по възстановяването. Някои от документите, издавани от различни служби, не отговарят на съответните законови актове и нормативна уредба към момента на издаването им. Докладът ще бъде изпратен в Прокуратурата“, заяви министърът на земеделието и храните.


Министър Танева припомни още, че именно поради подобни пропуски в работата на поземлените комисии, през 2015 година бе променен Законът за собствеността и ползването на земеделски земи. „Изменението даде право министърът да упражнява административен контрол върху решенията на комисиите. Министърът може да отмени решение в срок от три години след постановяването му“, обясни Танева. Тя посочи, че за  имота в Бистрица сроковете са изтекли, затова единствената правна защита на обществения интерес е подаването на иска и обявяване на решението за нищожно.


Министърът на земеделието и храните съобщи, че е назначена комисия, която дисциплинарно да уволни директора на Общинската поземлена комисия в Панчарево, който е заемат същата длъжност и през 2012 г. „Освен директорът, в порочната процедура са участвали още двама служители. Единият ще бъде отстранен от работа, а на другия не можем да наложим административни или дисциплинарни мерки, тъй като към момента е в отпуск по майчинство“, заяви още тя. МЗХ и Столична община продължават да работят, за да станат процесите по възстановяване максимално публични. „Работим активно до края на годината всички технически решения да бъдат ясни и да можем да ги въведем в съответните администрации“, поясни Танева.


От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на министър Танева и екипа й за извършената проверка. „Предстои ни съвместна работа в посока на подобряване на взаимодействието между поземлените комисии и общинските администрации“, заяви Йорданка Фандъкова и допълни, че всички служби, които са сезирани по сигнала, работят много активно.

Сподели в: