Върни се горе

България предлага в новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред” , която се проведе в Брюксел. Тя допълни, че страната ни е за въвеждане на европейски регистър на пчелните семейства. По думите й, именно подобна база данни би подкрепила сектор „Пчеларство“,  като ще се създадат добри условия за прозрачност и сигурност.

Десислава Таневa подчерта и необходимостта от включването на меда в обхвата на земеделските продукти , които могат да бъдат доставени в училищата. ,,Това е и част от възпитанието на младото поколение как да се храни здравословно“, допълни тя. Министър Танева каза още, че България е и за удължаване на срока за забрана на неоникотоноиди при сортиране на семена. По време на конференцията тя заяви, че страната ни е на осмо място в Европейския съюз по производство на пчелен мед. „В България  това е секторът,  в който биологичното производство е с най-голям относителен дял от цялото производство, а именно 20 %“, отбеляза Танева.

Конференцията „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред” е част от поредица събития, посветени на Европейската седмица на пчелите и опрашването, която се провежда за четвърта поредна година.  Организатор на тазгодишното издание за първи път е българският евродепутат Мария Габриел в качеството й на председател на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, както и зам.-председател на цялата интергрупа. Министър Танева заяви още, че в България името Мария Габриел и медът и пчелните продукти вече са синоним. „Тя е лицето за по-добри условия за развитие на сектор „Пчеларство“, подчерта министърът.

В рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването министър Танева и евродепутатът Мария Габриел откриха „Селището на пчелите“, по време, на което българският щанд предизвика огромен интерес, с участието на 12 български производители на мед.

Сподели в: