Върни се горе


“Около 50 % е българската риба в търговските обекти, което говори, че в страната ни започва да се развива рибният пазар, не само за консумация, но и за износ”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в предаването „Седмицата” на „Дарик Радио”.  По думите му, България произвежда достатъчно количество риба, но имаме и възможност да изнасяме. Консумацията на риба на глава на населението годишно е около 6 килограма. Министър Греков отбеляза, че българинът все по-често започва да слага рибни продукти на трапезата си.

Земеделският министър уточни, че само през последната седмица са извършени над 200 проверки от експертите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Конфискувана е над 2 тона риба. Това, което се предлага на българския пазар се проверява щателно. По данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от началото на годината до края на ноември служителите са извършили над 18 хил. проверки. Конфискувана е близо 20 тона риба, над 10 тона риба е върната във водоемите, 8 тона са дарени в различни домове, а около 1 тон риба е унищожена”, обясни министърът.

Той отбеляза, че БАБХ извършва постоянни проверки на всички опасни вещества, които биха могли да попаднат в храните. Министърът сподели, че в търговската мрежа е трудно да се реализират магазини само за българска стока. „Най-добре е да се знае произходът на продукта. Ние сме подели такава кампания, когато говорим за плодове , зеленчуци, меса и продукти. Не само българите, но и останалите народи, с които сме имали икономически отношения и сме изнасяли наша продукция, все още не са забравили българските продукти”, допълни проф. Греков.

Сподели в: