Върни се горе

На заседанието си днес Специалният комитет по селско стопанство одобри позицията си и връчи мандат на Председателството за стартиране и водене на преговори с Европейския парламент по проекта на Регламент за преходните правила за ОСП. България постигна успех в преговорите за включване в проекта на регламента на текст за запазването на схемата за националната преходна помощ за периода на преходния регламент, без промяна на нивото на подкрепа към 2020г. Схемата за преходната национална помощ не присъстваше в предварителното предложение на Европейската комисия. Запазването на преходната национална помощ ще създаде по-голямо ниво на сигурност и предвидимост за земеделските стопани, особено в секторите, които се подпомагат с този вид подкрепа и ще подпомогне осъществяването на плавен преход към реформираната ОСП. Преходният регламент осигурява продължаване на прилагането на всички схеми за директни плащания в периода до влизането в сила на правилата на новата ОСП, при същите условия и изисквания по отношение на земеделските производители. Преходният регламент позволява непрекъснатост на помощта по Програмата за развитие на селските райони към земеделските стопани, като дава възможност на страните членки да използват средства от новия програмен период по старите правила, действащи в периода 2014-2020 г. Това ще осигури безпроблемно продължаване на плащанията към земеделските производители до одобрението на Стратегическия план.

Преходният период остава за момента една година, т.е. 2021 г. ще бъде преходна година, като на заседанието беше прието специално изявление, че това не е окончателна позиция и че този елемент ще бъде преразгледан с оглед на напредъка на преговорите за Многогодишната финансова рамка. Мнозинството държави-членки са убедени, че срокът на преходния период е необходимо да бъде 2 години. В допълнение, преговорната позиция се определя като „частична“, тъй като на настоящия етап не включва свързаните с бюджета въпроси, които понастоящем са предмет на преговори в контекста на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за 2021—2027 г.

Следващият етап с цел окончателно приемане на законодателния акт и осигуряване на преходен период за прилагането на ОСП включва тристранни преговори с Европейския парламент. Те са очаква да стартират и да се проведат през месец май и юни 2020 г., след одобрението на позицията на Парламента по проекта на регламента на 28 април.

Сподели в: