Върни се горе

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков се срещна с представители на френски браншови  организации за развъждане на овце в МЗХ. Двете страни обсъдиха конкретни предложения  за сътрудничество в областта на овцевъдството и възможностите България  да изнася агнешко месо за Франция, според подписано споразумение  от месец  февруари  тази година. На този етап се обсъжда програмата, по която ще се работи, за да се осигури солидна търговска мрежа за българските фермери, както и екипи, които да отговарят за развитието на породите овце.

Министър Греков изрази  подкрепа за  проекта и подчерта, че ако той бъде свързан с пазари, резултатът ще бъде отличен. „Основното препитание на голяма част от българското население в селските райони е животновъдството. Чрез този проект ние  ще създадем социален ефект, който ще бъде от изключително значение, тъй като през  последните 20 години  за развитието на  животновъдството не са полагани грижи. Нашата цел е да продължим да градим традициите в отглеждането на животни и на този етап един от най-големите ни проблеми е нуждата от пазари“, каза още министър. Греков.

„От няколко години се наблюдава промяна в търсенето и изискванията към агнешкото месо, които не са за пренебрегване. Това е и необходимостта да се използват различни връзки за кръстосване между породите овце. Много важен е и инженерският опит, който да помогне при кръстосване на животните, за да постигнем качествено месо“, отбеляза Ерик Бодина, зам.-председател на овцевъдна организация във Франция.

Според изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов  българското овцевъдство задоволява вътрешния пазар, но на ниски цени. „Имаме ресурс и за външните пазари, но на този етап е необходимо да се намери сигурен външен пазар за българското агнешко месо, тъй като българските производители се нуждаят от сигурни пазари и финансова помощ“, каза още  проф. Николов.

В проекта за партньорство между България и Франция участват още Унгария и Румъния. Той е от европейско значение и ще бъде представен пред Брюксел, за да бъде включен в целите на ЕС за 2014 година.

Сподели в: