Върни се горе

Министерството на земеделието отваря врати утре, 18.09.22 г., по повод Европейските дни на наследството.

Събитието съвпада със 110-годишнината от провеждането на международния архитектурен конкурс за проектиране на емблематичната сграда на институцията, както и с отбелязването на 95 години от нейното построяване.

В неделния ден Министерството на земеделието отваря своите врати от 11:00 ч. до 17:00 ч., като посетителите ще могат да се насладят на фотоизложба в централното фоайе на сградата, разположена на бул. Христо Ботев 55. Изложбата събира на едно място експозиция „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“ и акварелни творби на тема културно историческо наследство, нарисувани от арх. Белин Моллов.  Жителите и гостите на София ще имат възможност да се запознаят с интериора на сградата и нейната история в три тура със специално осигурен от община „Красно село” екскурзовод. Първата обиколка започва в 13:00 ч., а следващите са в 14:00 ч. и 15:00 ч. Посетителите ще могат да разгледат уникалната зимна градина, която прави връзка между новата и старата постройка на административната сграда. Също така ще могат да разгледат галерията със снимки на всички министри от 1893 г. до настоящия момент, между които: Димитър Тончев, Иван Гешов, Константин Величков, Никола Генадиев, Андрей Ляпчев и други.

Събитието е част от календара на културните събития на Столична община, традиционния празник на район „Красно село“, инициативите на Съвета на Европа, Европейския съюз и Европейската комисия за устойчива градска мобилност – „Европейски дни на наследството“ и „Европейска седмица на мобилността“ – провеждани по същото време.

За първи път „Дни на културното наследство” се организират във Франция през 1984 г. Европейските дни на наследството се честват всеки трети уикенд на месец септември в повече от 50 европейски държави, сред които и България.

Сподели в: