Върни се горе

 

От 3 до 21 септември 2012 г. кандидатите могат да подават заявления за държавна помощ в областните дирекции на фонда, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане”, по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и според седалището на юридическото лице.

 

Финансовата помощ ще покрие част от разходите за производството на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши, както и на домати и краставици (полско и оранжерийно производство), пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле и гъби печурки. За производителите на плодове и зеленчуци средствата са предназначени за купуването на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и поливна вода. Гъбопроизводителите ще купят мицел, компост, торф и слама.

 

 

Минималната площ за всеки вид култура, за която един земеделски производител може да сключи договор с ДФЗ, е 1 декар. Няма праг на площта за оранжерийните домати и краставици и гъбите. Окончателната сума за подпомагане на декар за плодове и зеленчуци ще бъде определена с решение на Управителния съвет на фонда след приключване на срока за подаване на заявленията. Помощта за производителите на гъби печурки е до 3 лева на кв. метър стелажна площ – еднократно за годината.

 

От 8 до 17 октомври одобрените кандидати ще сключат договори в съответните областни дирекции на фонд „Зeмеделие”. Срокът за изплащане на средствата е 22 октомври 2012 г.

 

Подробности  за условията и изискванията за подпомагане земеделските производители могат да получат в областните дирекции на ДФЗ или на съответните телефони, обявени на интернет страницата на фонда. Информация ще бъде предоставяна и на телефон 02/81 87 316, дирекция „Краткосрочни схеми за подпомагане” в централното управление на ДФ „Земеделие”.

 

Сподели в: