Върни се горе

С пари от бюджета на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР ще бъдат финансирани още 59 проекта от 20 области на страната. Субсидията за тях възлиза на 22 714 521 лв. Най-много са одобрените инвестиционни предложения от пловдивска област  – общо 7 на брой, следвани от тези от Велико Търново, от където идват 6 проекта.

 

В сектор „Животновъдство” стопаните планират покупката на трактори и  ремаркета за кравеферми или машини за производство на фуражи.  Един бенефициент ще инвестира в оборудване и монтаж на доилна зала тип „рибена кост” и млечно такси, а други двама ще модернизират ферми за овце, млечни кози, кози-майки и ярета. Подкрепени са и инвестиционните предложения на ферми за угояване на пуйки, както и на други три птицеферми. С пари по ПРСР ще бъде изградена и ферма за коне в плевенска област, а в една свинеферма ще бъде направена постройка за подрастващи прасета.

Фонд „Земеделие” одобри и две предложения на пчелари – за създаване на постройка за инвентар, купуване на пчеларско оборудване, нови кошери и пчелни семейства.  

 

Повечето растениевъдни стопанства ще създадат трайни насаждения от череши, сливи, орехи, бадеми и лешници. Те ще купят посадъчен материал, капково напояване, мулчери, шредери и др. Един от проектите предвижда купуването на техника за градински домати и краставици и отглеждането на дини и пъпеши, а друг – изграждането на стоманено-полиетиленова блокова оранжерия за домати и краставици. Със средства от ПРСР ще бъдат засадени близо 37 дка смокини. Финансиране по Мярка 121 спечели и предложение за купуване на техника за отглеждането на над 70 дка био орехи. Програмата ще финансира и създаването на изба за биологично производство на винено грозде, за която кандидатът ще купи апарат за бърза дестилация на алкохолни продукти, преносим турбидиметър, гроздоронкачка, бъчви и др. Отново бе подкрепен и проект за засаждане на пауловния.

 

През последните два месеца Държавен фонд „Земеделие” продължи бързия темп на работа, за да разгледа и одобри всички проекти за модернизация на земеделските стопанства по мярка 121 от ПРСР.


Сподели в: