При комплексните проверки в периода от 16 февруари до 16 март, извършвани от Българска агенция по безопасност на храните в обекти за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия на територията на цялата страна, е констатирано следното:
- Общо проверени обекти за периода в цялата страна – 1709 бр.
- Общ брой издадени предписания – 396 бр.
- Общ брой издадени актове за установяване на административно нарушение – 30 бр.
- Обекти с издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност – 13 бр.
- Обекти с издадено разпореждане за частично преустановяване на дейност – 1 бр.
- Без удостоверение за регистрация по смисъла на Закона за храните - 1 обект
- Област с най-малко констатирани нарушения – Пазарджик, Добрич и Перник
- Област с най-много констатирани нарушения – Пловдив и Смолян
Най – често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответсвия при етикетирането – не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета. Открити са хранителни продукти, които се съхраняват неправилно (липсват отчитащи устройства в хладилните съоражения). В някои от обектите липсват търговски документи, придружаващи стоките, не се водят дневници за входящ контрол. Част от удостоверенията за регистрация не са актуализирани.