Върни се горе

Фонд „Земеделие“ започва изплащането на субсидии за подпомагане на сектор „Животновъдство“. Повече от 12 000 земеделски стопани, отглеждащи крави, над 14 000 собственици на кози и овце, както и 239 фермери, които  гледат биволи, ще получат подпомагане по схемите за обвързана подкрепа. Право на субсидии по схемите имат фермери, които са регистрирани като земеделски производители съгласно чл. 7 от ЗПЗП.

 

Окончателният размер на ставките, който се определя след проверка на земеделските стопани, заявили подпомагане, предвижда субсидията от 257 лв . на животно по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници ставката е 252 лв. на животно, а за овце-майки и/или кози-майки – 90 лв. За животни под селекционен контрол подпомагането за млечни крави и/или месодайни крави е 378 лв., а за овце-майки и/или кози-майки – 68 лв. По Схемата за обвързано подпомагане за биволи субсидията е в размер на 509 лв. за глава.

Първият транш от средствата по всички схеми за обвързано производство в животновъдството (70%) ще бъдe преведен по сметките на стопаните от 19 до 23 октомври. Общата сума, която ще получат фермерите, е около 90 млн. лв. Вторият транш от субсидията за глава животно ще бъде изплатен през месец декември.

 

Схема

Ставка (лв./животно)

 

Схема за обвързано подпомагане за млечни крави (СМК)

 

257

 

Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СКЮ)

 

252

 

Схема за обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол (ЕЖСК)

 

378

 

Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки (ДПЖ)

 

90

 

Схема за обвързано подпомагане за овце-майки или кози-майки под селекционен контрол (ДЖСК)

 

68

 

Схема за обвързано подпомагане за биволи

 

509

 

Сподели в: