Върни се горе

 

    „Взети са всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата от шарка в село Кочан, защото в района на Гоце Делчев се отглеждат много овце и кози.” Това съобщи министърът на земеделието и храните  проф. Димитър Греков.
20 овце от стадо с 225 овце и 2 кози са с признаци на заболяването „шарка по овцете и козите” в село Кочан, община Сатовча, област Благоевград. Заболяването не е опасно за здравето на хората.
      Веднага след получаване на сигнала за съмнение на заболяването, екип от ветеринарномедицински специалисти към Областна дирекция по безопасност на храните, град Благоевград извърши клинични прегледи и взе кръвни проби от заболелите животни за лабораторни изследвания. Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадото овце. Животните са изолирани и днес ще бъдат принудително умъртвени и загробени.  Пострадалият собстевник ще бъде обезщетен.
     Определена е  предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влизат  населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград. Има  и наблюдавана зона с радиус 10 километра  около огнището на заразата, в която влизат следните населени места от област Благоевград: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица и следните населени места от област Смолян: Любча, Црънча и Бръщен. Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зоните.
      Разпоредено е да се извърши дезинфекция на заразения животновъден обект, а всички възприемчиви животни отглеждани в селищата попадащи в 3 и 10 километровите зони да се отглеждат при оборен начин.
      Екипи на ОДБХ Благоевград и частнопрактикуващите ветеринарни лекари извършват ежедневни клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония.

Сподели в: