Върни се горе

Селското стопанство е основният сектор, който осигурява заетост в малките населени места и за това е приоритетен за България. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на годишния квалификационен семинар на земеделските кооперации от Североизточна България, който се проведе в хотел „Интернационал”, комплекс „Златни пясъци".

 

„Кооперациите имат ключова роля в развитието на земеделския сектор, тъй като те са изрядни в документацията и са осигуряват работа на служителите си целогодишно. Освен това те са изключително коректни и като данъчни платци”, заяви зам.-министър Гечев. Той допълни, че в цяла Европа се върви към кооперативните решения и семейните ферми.

 

Ресорният зам.-министър информира, че за да се улесни работата на всички земеделски стопани започва изготвянето на цялостен електронен регистър. В него ще се внедри цялата информация за селскостопанския сектор и стопаните ще са улеснени, защото ще правят само една електронна регистрация. Така всички данни се събират на едно място и по този начин ще се стигне до изсветляване на сектора.

 

„Основни цели пред ръководството на МЗХ е да ограничим сивия сектор в земеделието и да поставим началото на дългосрочна стратегия за развитие му,” каза зам.-министър Гечев. Той допълни, че ограничаването на сивия сектор ще доведе до повече приходи за държавата, което от своя страна ще даде възможности да се отделят повече пари за национални доплащания.

 

В отговор на въпрос от участник на семинара зам.-министър Гечев очерта и  предвидените основни мерки за възраждането на българското животновъдството. „През тази година отделяме 2 млн. лева за подобряване на генoфонда в страната ни. Освен това в новата ПРСР всички сектори ще имат гарантирани бюджети и така няма да може по-силните отрасли да усвояват голяма част от парите.” През новия програмен период ще функционира и отделна подпрограма, която е предназначена само за малки стопанства. По този начин те няма да се конкурират за средства с големите производители.

 

В семинара взе участие и Светла Бъчварова – председател на Комисията по земеделие към Народното събрание.

 

Сподели в: