Върни се горе

Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград осъществи среща с представители на училищата от областта по въпроси, свързани с осигуряването и контрола на училищното хранене. Инициативата е част от поредицата срещи, които дирекцията по храните в Благоевград реализира с цел изясняване спецификите и изискванията на нормативната база по отношение безопасността и качеството на детското и училищно хранене. На заседанието присъстваха директорът на ОДБХ- Благоевград д-р Михаил Бащавелов, началникът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов, началникът на отдел „Образоване“ към община Благоевград Любомир Станишев, началник отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ- Благоевград д-р Мария Чилева, директори и представители на учебни заведения от региона.

 

Подчертано бе изискването за наличие на етикети върху храните и хранителните продукти, доставяни в образователните заведения. Обсъдени бяха конкретни въпроси за работата по системите за самоконтрол и тяхното правилно водене от оторизираните в училищата лица.  

 

 „Отговорността за храненето на учениците е ангажимент на директорите на учебните заведения, а ние като институция, на която е отреден контролът,  целим да окажем съдействие при привеждане на обектите към изискванията на нормативната база“, заяви д-р Бащавелов. Той подчерта, че сега е моментът общините да предвидят в проекто-бюджетите си за 2013г. средства, с които да подсигурят необходимото реновиране на материалната база и оборудването, и така да отговарят на всички изисквания за детското хранене. Има национален регистър, който е общодостъпен на официалния сайт на Българската агенция по безопасност на храните, от където може да се получи информация за фирмите, имащи право да осъществяват съответна дейност, свързана с ученическото хранене.

Сподели в: