Върни се горе

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обсъди с френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите Стефан Льо Фол състоянието на млечния сектор. Министър Танева е на посещение в гр.Париж, Франция по повод на предстоящото Международно селскостопанско изложение “SIA (Salon International de l'Agriculture) 2015”.

 

Десислава Танева запозна френския си колега със спецификата и състоянието на сектора у нас, и посочи, че за всички ферми в страната ни проблемът е идентичен, а именно „ниските изкупни цени“. В тази връзка френският министър се ангажира с иницииране на работна група чрез Постоянното представителство в Брюксел, на която да се обсъдят какви спешни мерки да се предприемат в подкрепа на млечния сектор. Срещата между двамата е в продължение на инициативата на България за въвеждане на мерки от страна на Европейската комисия за стабилизиране на сектора, по повод на ниските изкупни цени.

 

Министър Танева припомни, че на последния съвет на министрите, който се проведе през месец януари, е поставила въпроса за разглеждане, като заедно с Румъния са представили пакет от мерки за подкрепа на млечните ферми. „Ние имаме подкрепата не само на Румъния, но и на още няколко държави членки на Европейския съюз. За нас този дебат е много важен. От него зависи как ще продължи да се развива за в бъдеще секторът“, подчерта Танева. Тя посочи, че взетите към момента мерки от Комисията са неприложими за страната ни, тъй като България не произвежда сухо мляко и продукцията на масло е в малки количества.

 

Двамата министри изразиха задоволство от намерението на френската компания „Малтери Суфле България” да инвестира у нас. Компанията, чийто инвестиционни намерения възлизат на 30 млн. евро, възнамерява да развива своята дейност в Плевен. Министър Танева информира  Стефан Льо Фол, че вчера е провела среща с представителите на  френската компания, на която тя ги е уверила, че ще получат подкрепа за реализиране на бизнес плана им. От своя страна френският министър заяви, че тази инвестиция е много важна за развитието на двустранните ни взаимоотношения. „Заедно можем да осъществим и други съвместни проекти в областта на селското стопанство и промишлеността“, допълни още той.
Сподели в: