Върни се горе

„За да можем да постигнем крайната си цел, която е растеж на БВП от селското стопанство, е нужно да формулираме приоритети, по които да се работи в следващите години”. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на среща с представители на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). От браншовата организация потвърдиха нуждата от подобна мярка и заявиха своята подкрепа за реализирането й.

 

Зам.-министър Гечев представи и конкретни стъпки за подобряване на средата в родното селско стопанство. От първостепенна важност е определянето на приоритетите по отношение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. За новия период сред приоритетите ще са зеленчукопроизводство, производството на плодове и десертно грозде, животновъдство и малки отрасли като билкарство и пчеларство. По-малките отрасли са ценни с това, че могат да осигуряват работни места и прехрана в слабо заселените райони. Зам.-министърът допълни, че ще се стреми и към запазване на постиженията в зърнопроизводството.  

 

Работи се и по други мерки. „Още от първия си ден като зам.-министър се заех със сформиране на междуведомствени групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите, БАБХ, НАП и агенция „Митници”, които да проверяват гранични контролно-пропускателни пунктове, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища. Целта бе да се пресече нерегламентираният внос и мога да кажа, че успяхме”, заяви зам.-министърът. Той допълни, че министерството иска да се справи трайно с измамите при вноса на продукция и вече се обсъждат идеите за най-адекватно организиране и прилагане на контрол по границите и по хранителната верига. Предложенията се очаква да сa готови през август. Представителите от бранша бяха категорични, че тази мярка е повече от необходима и ще е от полза на родните производители в реализирането на стоката им на пазара.

Друго, което пряко ще подпомогне родните земеделци и животновъди, е въвеждането на нови държавни стандартни за продукти, които да съдържат само български базови суровини. Тези стандарти няма да отменят съществуващите БДС, а ще са паралелни с тях.  По този начин се открива още една пазарна ниша за българските производители.

 

Представителите на АЗПБ заявиха, че за тях е много важно да се води делови диалог с МЗХ, но за съжаление това не се е случвало през последните години. Зам.-министър Явор Гечев ги увери, че е готов винаги да се среща с хората от бранша, за да се решават проблемите им.      


Сподели в: