Върни се горе

Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте: Селското стопанство на България е скрито съкровище

       България ще ускори процедурата за влизане в сила на Протокола за рибарство между ЕС и Мароко, изтъкна зам.- министър Маринова по време на среща в МЗХ с Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. Двамата се срещнаха, за да обсъдят Протокола за риболов между Европейския съюз и Кралство Мароко.
Предишният протокол е приключил своето действие през месец февруари 2012 г. и не е бил продължен, в резултат на което, всички риболовни кораби в Средиземно море е трябвало на напуснат акваторията на Мароко. Засегнати от санкцията са Испания, Италия, Франция, Португалия, Холандия, Литва, Великобритания, Полша и Германия. Съветът на Европа одобрява мандат на Европейската комисия да проведе преговори с Мароко за нов Протокол, който е подписан на 24 юли 2013 г.
         Зам.- министър Маринова подчерта, че МЗХ ще направи необходимото да подкрепи това начинание, за да може актът да влезе в сила по-бързо и да минимизира негативните последици от проблема. Ресорният зам.- министър изтъкна, че земеделието, аграрната политика и рибарството са приоритет за България и Испания. „Ще направим всичко възможно да си бъдем от взаимна полза във всякакви ситуации  както на двустранно ниво, така и в Съвета на министрите и в Европейската комисия”, добави още Валентина Маринова.
Н.Пр. Хосе Тапиа, сподели от своя страна, че е изключително доволен от бързото придвижване на документа и непрекъснато съветва испанския бизнес да обърне внимание на възможностите, които предлага българското селско стопанство. „Испания и България могат да спечелят много, ако работят заедно, защото селското стопанство на България е едно скрито съкровище”, категоричен е посланикът на Кралство Испания.
Сподели в: