Върни се горе

„Прилагането на финансови инструменти през последните години спомогна за намаляване на лихвения процент и облекчаване на условията за кредитиране.  В следствие, земеделието ни се открои като сектор с положителен ръст на кредитиране“. Това заяви зам. министърът на земеделието, храните и горите Д-р Лозана Василева при откриването на втория ден на 4-тата годишна конференция на Европейския фонд за развитие на селските райони (EFARD). Целта на дебата е да бъдат обменени идеи, позиции и решения, които да спомогнат за по-доброто функциониране и прилагане на финансовите инструменти през следващия програмен период след 2020 г.

България е една от първите страни - членки, които прилагат финансовите инструменти, подчерта Д-р Василева. Това започва през 2011 г. със създаване на гаранционна схема със средства от ПРСР 2007-2013 г.

„Благодарение на гаранционния фонд се ускори изпълнението на инвестиционните проекти и се предотврати загубата на средства по ПРСР 2007-2013 г., като бяха подкрепени 544 бенефициента с инвестиции на стойност 119 млн. евро“ каза още Василева. Към момента, по действащата гаранционна схема, с гаранции са подкрепени 124 предприятия, допълни тя.

Специален гост на конференцията беше Жозефине Лориц – Хофман, директор на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към ЕК. „Искаме нов баланс между отговорностите на Брюксел и отговорностите на държавите-членки, за да се постигне и по-голяма субсидиарност“, подчерта Хофман при представяне на ключовите елементи от реформата на ОСП.

Годишната конференция EFARD бе открита на 5 юни 2018 г. от еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

На форума присъстваха множество представители на различни земеделски звена към Европейската комисия (ЕК), които споделиха опита си при прилагане на финансовите инструменти.

 

Сподели в: