Върни се горе

„Зелената архитектура ще бъде във фокуса на Съвета на министрите на земеделието в ЕС през април". Това стана ясно от думите на заместник-министър Лозана Василева по време на среща със земеделски производители в Плевен.


Според предложението на Европейската комисия за новата Обща селскостопанска политика „Зелената архитектура“ е наборът от екологични изисквания, които фермерите трябва да следват. Друг важен момент са еко схемите, които държавите членки трябва да създадат в директните плащания. Те трябва да отразят националните особености на всяка страна. Предвидено е еко схемите да бъдат доброволни за земеделските стопани.


На срещата Василева разясни важността на въпроса, тъй като 30% от средствата по Развитие на селските райони (РСР) са обвързани с еко и климат плащания.


На срещата със земеделските стопани беше представена информация за държавните помощи в земеделието за 2019 г.
В разяснителната кампания екипът на Министерството на земеделието, храните и горите представи темите за Схеми за директни плащания, Държавни помощи, Национална програма по пчеларство за периода 2020 – 2022 г., проведени проверки в животновъдни обекти, въпроси с биопроизводството и белите петна.


Тази година предстои заснемането на територията в област Плевен  за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели.


Към момента са направени  43 720 кв. км самолетни и сателитни снимки за актуализацията на Цифровата ортофотокарта  или около 40% от територията на страната.

Сподели в: