Върни се горе

„Фокусът на Програма за развитие на селските райони през 2019 г. e подпомагането на малките земеделски стопанства. Именно за това за втори път отваряме  подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, чийто общ размер на финансовото подпомагане се равнява на 22 млн. евро“. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите  Лозана Василева на среща със земеделски стопани в Пазарджик.


По думите на д-р Василева в първият прием по подмярката  са подпомогнати  79 малки земеделски стопани от областта.
„Предвидено е обявяването на процедурата да бъде през май 2019 г., така че очакваме активност от Ваша страна и през предстоящия прием“, призова Василева, като напомни, че стопаните могат да се обръщат за помощ и към Национална служба съвети в земеделието. Експертите към службата могат напълно безплатно да изготвят бизнес план, заявление за подпомагане, както и да окажат помощ при електронното кандидатстване на всяко проектно предложение.


Зам.-министър Василева напомни, че на територията на Пазарджик действат три  Местни инициативни групи (МИГ), които отварят приеми със своите бюджети. Това са МИГ Панагюрище – Стрелча – Лисичово, МИГ Белово – Септември – Велинград и МИГ Борино – Доспат – Сърница, където  земеделските стопани от тези територии могат да кандидатстват за едни от най-атрактивните мерки по ПРСР.


На срещата присъстваха още областният управител на Пазарджик Стефан Мирев и директорът на областна дирекция „Земеделие“ Стоян Траянов.

 

Сподели в: