Върни се горе

МЗХ се ангажира с промени на Закона за тютюна и тютюневите изделия, за да гарантира коректност в сектора

 

Изкупната кампания за тютюна върви добре и ще приключи до края на февруари. Забавянията през тази година са заради липсата на благоприятни климатични условия. Ако тютюнът се опакова при тези високи температури и влажност, той става негоден за обработка. Това обясни министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след среща с представители на тютюнопроизводителите и основните фирми, изкупуващи тютюн в България.

 

Министър Греков получи уверението на фирмите, че всички земеделски стопани получават парите си от 3 до 10 дни след предаване на продукцията. „Важно е тютюнопроизводителите да посрещнат коледните и новогодишни празници спокойни за свършеното от тях през годината“, каза министър Греков и призова фирмите да забързат темповете по изкупуване на вече готовата продукция.

 

Министърът обяви още, че през 2014 г. предстои да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и да се разработи Регистър на производителите и изкупвачите на тютюн, които да гарантират коректност и стабилност в сектора. „С това, което е направено през последните години, липсва яснота както за засетите площи, така и за произведения тютюн, а също и за количествата нужни на пазара. Крайно необходимо е да внесем нужната яснота за всички страни в този процес“, категоричен бе министър Греков.

 

Зам.-министър Бюрхан Абазов обясни, че е създадена работна група за промени в Закона, като целта е да се ограничи сивият сектор при търговията с тютюн.

 

Представителите на фирмите, изкупуващи над 90% от тютюна в България, обещаха на министъра, че кампанията ще приключи в традиционните си срокове до края на месец февруари 2014 г. За някои сортове тютюн като „Вирджиния” и „Бърлей” тя почти е приключила. След Нова година ще стартира изкупуването и на ориенталските сортове тютюни.

 

Всички присъстващи тютюнопроизводители и фирми изкупвачи и преработватели благодариха на министър Греков и екипа му за организираната навременна и ползотворна среща.

 


Сподели в: