Върни се горе

 

Държавната помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците е със срок на прилагане до края на 2017 г. Помощта покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към птиците, поети за най-малко 5 години.

 

За 2016 г. Управителният съвет на Фонд „Земеделие“ прие финансов ресурс по тази държавна помощ в размер на 28 000 000 лв. Изплащането на средствата по помощта ще се извърши на един транш.

 

Държавната помощ се предоставя на земеделски стопани – птицевъди, които доброволно поемат прилагането на ангажиментите за хуманно отношение към птиците. Мерките изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови заместители и незаменими аминокиселини, използването на вода с качества като питейната и др.

 

За бройлери и патици средства ще се предоставят само за един оборот годишно. През 2016 г. е предвидено плащане за кокошки-носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици, като максималният интензитет на помощта е на годишна база. Новосъздадено предприятие може да се финансира от датата на първото зареждане на птици.

 

Заинтересованите земеделски стопани могат да подават документи по схемата от 14 до 31 март 2016 г. в областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическо лице или едноличен търговец и седалище на юридическото лице. Срокът за сключване на договори или анекси, както и изплащането на помощта е до 10 май 2016 година.

Сподели в: