Върни се горе

 

 
България иска Европейската Комисия да излезе със специално решение относно мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит. Това стана ясно по време на среща на министърът на земеделието и храните Десислава Танева в рамките на участието й на Съвета на министрите в Брюксел с комисаря по здравеопазване и безопасност на храните г-н Витенис Андриукайтис.

 

 

По време на срещата министър Танева отправи предложение ЕК да предприеме мерки, които да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните-членки. „Ние предлагаме да има предварителна ваксинация в зони с очакван риск, а методът „стемпинг аут“ да се прилага само за заболелите животни с клинични признаци. Трябва да се вземат анализите, направени от България и Гърция по отношение на заболяването, за да се предотврати по-нататъшното разпространение в Европа и да бъдат предприети спешни мерки”, каза още министър Танева. Тя допълни още, че е необходимо да се вземе решение и за промяна на режима на ограничения в търговията с продукти, които да съответстват на риска.

 

 

„Необходимо е да се чуе мнението на българската научна общност, която има различно виждане относно мерките за справяне с болестта и възможността методът за убиване на всички потенциално заразени животни да бъде променен и да се убиват само тези с признаци на болестта“, каза още Танева. Двамата се обединиха около необходимостта за провеждане на предложения от страна на България дебат в научната общност относно заболяването, като комисар Андриукайтис прие предложението наши представители на научните среди да вземат участие на инициирания дебат в ЕК.

 

 

„Успяхме много бързо да осигурим ваксини и България проведе спешно ваксинацията. Това показва, че координацията между България и ЕК е на много високо ниво”, заяви от своя страна комисар Андриукайтис. „Ще предоставим цялата необходима технически и финансова помощ, като използваме всички инструменти и методи за овладяване на кризи.“, каза още той и допълни, че високо оценява усилията на България.

 

 

Министър Танева благодари за добрата работа с Европейската комисия. Тя информира, че към днешна дата на територията на страната са регистрирани близо 80 огнища в Южна България, а броят на убитите животни е близо 1700 крави. „Втората пратка ваксини вече пристигна, но в съседните държави заболяването се разраства изключително бързо”, каза още Танева.

 

 

„Очакваните разходи ще възлязат на 15 млн. евро и ние ще разчитаме много на вашата подкрепа”, поясни Танева и допълни, че България е изпратила писмо с искане за финансова подкрепа от ЕК. Относно финансирането комисар Андриукатайс заяви, че на страната ще бъдат възстановени максималният възможен процент 75 % от направените разходи във връзка с кризата. Той допълни още, че средствата ще бъдат компенсирани след преглед на документите относно начина на извършване на мероприятията по овладяване на заразата.

Сподели в: