Върни се горе

Фонд „Земеделие” одобри 67 предложения по мерки 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Със средствата общините ще ремонтират улици, читалища, църкви, ще построят спортни зали, еко и велопътеки. Точният размер на субсидията е 100 078 660 лв.

 

По мярка 321 са одобрени 26 проекта. Те ще получат 86 668 450 лв. Голяма част от предложенията са свързани със спорт. Общините Гулянци и Черноочене планират реконструкцията и модернизацията на спортни комплекси. Община Павликени ще построи плувен басейн, беседки за фитнес на открито, детски площадки и ще извърши преустройство на хижа в спортно общежитие. С пари по ПРСР местната власт в Твърдица ще изгради 4 комплекса, подходящи за футбол, лека атлетика, картинг и моторни спортове, а в с. Венелин, област Варна ще има игрище за мини футбол. Сред останалите проекти на общините има такива за дневен център за възрастни хора в Кнежа и фотоволтаична инсталация за подобряване на енергийната ефективност в Брезово. Голям е и броят на одобрените проекти за реконструкция на читалища и рехабилитация на общински пътища.  

 

Субсидия от 3 649 292 лв. ще получат и 5 инвестиционни предложения по мярка 322. Сред тях има две за ремонт на църкви: „Свети Георги Победоносец” в с. Разград, община Вълчедръм и „Св. Вмчк. Димитър” в с. Янково, община Смядово. Двата храма ще получат общо 971 654 лв.

 

Бяха одобрени и 36 проекта по мярка 313. Субсидията за тях е 9 760 918 лв. Предложенията са насочени към изграждане на туристическа инфраструктура, места за отдих, информационни центрове и други. Община Чепеларе ще изгради велопарк, Доспат – екопарк, а Правец – алея за пешеходен туризъм и колоездене.

 

Държавен фонд „Земеделие” продължава активната работа по разглеждане и договаряне на общински проекти. От началото на ноември общата одобрена субсидия за тях достигна 262 млн. лв.

Сподели в: