Върни се горе

Раздаването на хранителни продукти по европейската програма „Благотворителност” в София започна днес в 9:30 ч. в пункт на Българския червен кръст. На раздаването присъстваха министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов, председателят на БЧК Христо Григоров, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов и зам-изпълнителният директор на фонда Иван Капитанов. Акцията даде старт на 1-ия транш по програмата, която ДФЗ осъществява в партньорство с БЧК вече пета поредна година. Тя е финансирана с европейски средства и подпомага най-нуждаещите се хора в Общността с безплатни хранителни продукти.

 

Доброволци на БЧК помагаха на хората да опаковат и отнесат общо 12,140 кг от 9 вида хранителни продукти. Всеки пакет включваше брашно, ориз, спагети, захар, зрял фасул, макарони, царевично нишесте, обикновени вафли и бисквити.

 

Бюджетът за България за кампания 2012 е 21 439 336 евро или 42 млн. лева приблизително. ЕС отпуска средствата под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия и 14 004 438 евро паричен ресурс за купуване на хранителни продукти от пазара. Отпуснатият бюджет за България за 2012 бе увеличен близо 3 пъти спрямо бюджета за 2011.

 

Тази година обхватът на кампанията бе разширен с 3 нови целеви групи: семейства, които през предходната календарна година са получили помощ за учебни разходи за първокласници; лица, участвали в дейност „Личен асистент” по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”; лица и семейства, ползвали еднократна помощ за здравни, образователни, комунално-битови и други нужди. На подпомагане подлежат отново и хората, получили помощи за отопление за изминалия отоплителен сезон; майки и осиновителки с деца до една година, получавали месечни помощи по реда на чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД); както и семейства на деца с увреждания. Списъците се изготвят от Агенцията за социално подпомагане и се предоставят на БЧК.

 

Храните ще бъдат раздадени в пунктове на БЧК на два транша. Първият продължава от 10 септември до 2 октомври, а вторият – от 24 октомври до 23 ноември 2012г. В случай че останат нераздадени хранителни продукти след двата транша, остатъчните количества ще бъдат предоставени на институции: домове за медико социални грижи за деца; за стари хора, домашен социален патронаж и др.

 

Всяка една доставка на хранителни продукти от страна на фирмите-доставчици в складовете на БЧК се осъществява под стриктния контрол на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Допълнително, ДФ „Земеделие” също извършва проверки на случаен принцип - на доставките на хранителните продукти в складовете на БЧК и реалното раздаване на храни в пунктовете, както и по отношение на качеството им.

 

С втория транш нуждаещите се ще получат нов пакет от същите продукти, както и слънчогледово олио, конфитюр, леща, картофено пюре, пчелен мед и кафе. Общо 22 млн. килограма храни ще бъдат раздадени в цялата страна в рамките на двата транша на програмата.

 

Очаква се над 308 хиляди души у нас да получат безплатни храни от програма „Благотворителност” през тази година.

Сподели в: