Върни се горе


Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева присъства на официалното откриване на изложението „Вино и земеделски продукти”, което се провежда в рамките на 20-тия Международен икономически панаир в град Мостар, Босна и Херцеговина. Страната ни се представя с национален щанд, на който са изложени вина и хранителни продукти.

По време на кръглата маса "Вино и земеделски продукти", доц. д-р Светла Янчева заяви, че българските вина са известни в цял свят. За това допринася комбинацията от местни сортове, специфични технологии и почвено-климатични условия. Тя допълни, че лозарството и винарството имат стратегическо значение за нашия регион, като България разполага с отлична сортова структура и добра позиция на винопроизводител. „У нас се спазват европейските стандарти за производството на вино и винени напитки. Българските вина са отличени с множество златни, сребърни и бронзови медали, както и награди на престижни международни изложби по целия свят“, подчерта доц. Янчева.

Тя информира, че до 2016 г., площите, засадени с лозя за вино, в България са 60 418 хектара, а производството на вино е 120 милиона литра. През миналата година страната ни е изнесла 62 млн. литра вино.

Доц. Янчева допълни, че усъвършенстването на традиционните технологии и прилагането на нови направления в науката са създали нови стилове вина.

Акцент в програмата на форума бе двустранната среща между заместник-министър Янчева и г-н Цу Доню, заместник-министър на земеделието на Китайската Народна Република. Заместник-министър Янчева заяви, че земеделието е приоритетен сектор в двустранните отношения с Китай и трябва да се търсят възможности за разширяване на сътрудничеството в областта на земеделието. От своя страна Цу Доню също сподели, че България е ключов партньор в региона, което позволява реализирането на редица съвместни дейности и проекти. В тази връзка двамата се договориха по време на изложението EXPO - Пекин в края на месец септември 2017 да бъде организиран семинар във формата 16+1, на който страните от ЦИЕ да представят конкретни проекти в областта на земеделието пред китайски заинтересовани компании.

В рамките на срещата двамата заместник-министри обсъдиха напредъка по стартиралите двустранни процедури за износ на земеделски продукти от България, изграждането на Демонстрационен парк за иновации в земеделието, възможностите за сътрудничество, както и за обмен на студенти между аграрните университети в България и Китай. Заместник - министър Янчева сподели също, че друга добра възможност за сътрудничество в областта на науката би била разработването на съвместни проекти за отглеждане и адаптиране към различните климатични условия на различни генетични ресурси.

Сподели в: