Върни се горе

Министърът на зeмeдeлието и храните проф. Иван Станков се срещна днес с посланика на Украйна в България Н.Пр. Д-р Микола Балтажи.

 

На срещата бяха декларирани желание и готовност за възвръщане на пазарни позиции на двете страни в намалелия в последните десетилетия взаимен стокообмен. Специално внимание бе обърнато на възможностите за износ за Украйна на български вина, тютюневи изделия и продукти на консервната промишленост.

 

Украинската страна запозна с хода на преговорите с ЕС и подготвяното Споразумение за Зона за свободна търговия. По време на срещата стана ясно, че когато такова споразумение бъде в сила, пред двете страни ще са разкрият много по-големи възможности за разширяване на стокообмена и взаимното сътрудничество, посочи украинският посланик, в това число в областта на селскостопанското производство и на преработката на суровини от хранително-вкусовата промишленост.

 

Министър Иван Станков от своя страна представи добрите възможности, които съществуват за сътрудничество в областта на селскостопанската наука, здравеопазването на животните и безопасността на храните, запазването и обогатяването на генофонда в животновъдството, както и на разширяването на общите инвестиционни проекти. Страните се съгласиха, че възможности за по-интензивен стокообмен има и чрез новосъздадената през миналата година Българо-украинска индустриална камара.

 

Двете страни размениха покани за обмен на бизнес-делегации с цел проучване на място на възможностите за инвестиции и създаване на преки бизнес и научни контакти. Посланик Балтажи покани министър Станков да посети Украйна начело на такава делегация. От своя страна проф. Иван Станков изпрати поздрави на украинския си колега и предложи чрез посолството на Украйна да бъдат поканени представители на украинския бизнес и селскостопанска наука за обмен на идеи и нови бизнес начинания.


Сподели в: