Върни се горе

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов проведе късно вчера среща в Разград с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Той информира, че през миналата седмица фонд „Земеделие” е успял да изплати предсрочно националните доплащания за тютюнопроизводителите, като посочи, че това е станало не без известни трудности по набавяне на необходимите средства, които не са били планирани в бюджета за първото полугодие. Същевременно той припомни, че вторият транш от средствата ще бъдат изплатени до края на август, така както е записано в Споразумението с националната асоциация.
На срещата присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, както и заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Румен Порожанов.
Министър-председателят Борисов подчерта, че в момента средствата за сектора са намерени в условия на най-тежка финансова криза, и увери, че в бюджета за следващата година ще бъдат записани 73 млн. лева за подпомагане по схемите за национални доплащания на тютюнопроизводители. Той обаче ясно заяви, че тази помощ е свързана с преструктуриране на сектора. Борисов посочи, че от средата на 2012 година и България ще се присъедини към пълното ограничаване на тютюнопушенето на публични места, като отбеляза, че в останалите европейски държави, а и в САЩ този процес вече е в много напреднала фаза и като цяло има ясни тенденции на намаляване на потреблението на този вид продукция, поради което не може да се очаква подпомагане на сектора в европейски мащаб. В този контекст той препоръча на тютюнопроизводителите да се ориентират навреме към преструктуриране на дейността им и към производство на други култури, или заетост в други сектори. Борисов посочи, че в района на Североизточна България има много благоприятни условия за развиване на успешна дейност в областта на растениевъдството, и на животновъдството, и че би следвало да се използват много атрактивните възможности за подпомагане на земеделието извън сектор тютюнопроизводство.

Шефът на фонд „Земеделие” Румен Порожанов от своя страна посочи и какъв ще е редът за плащане на втория транш от националните доплащания. Той ясно посочи, че всички получатели на помощта трябва да са изрядни по отношение на данъчните и социалните си задължения към бюджета. Порожанов информира още и за обема на плащанията по СЕПП, както и на националните доплащания в национален мащаб, като увери, че фондът конкретните
Заместник-министър Цветан Димитров уточни от своя страна, че плащанията към тютюнопроизводителите не са плащания за килограм тютюн, а са плащания на площ на референтна база, изчислена върху обема на производство за последните 3 години, и  в този смисъл те не са свързани със самото тютюнопроизводство, и че в рамките на тези плащания би могло да се подпомага както тютюнопроизводство, така и развитието на други култури.
Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев заяви от името на своите над 12 000 членове в Североизточна България, че те са удовлетворени от постигнатото само в рамките на 6 месеца след създаването на асоциацията, както и от успешното прилагане на споразумението с правителството и се надяват на продължаване на диалога.
Сподели в: