Върни се горе

Парите за тютюнопроизводителите за 2013 г. в размер на 73 млн. лв. ще бъдат предвидени в бюджета за 2014 г.при запазване на размера на подпомагането за сектора. Припомняме, че тютюнопроизводителите получиха подпомагане за 2010, 2011 и 2012 г. по Схемата за национални доплащания в размер на около 73 млн.лв. Точно по тази причина МЗХ договори възможност за субсидиране на сектора и след 2014 г. под формата на национална помощ. Ежегодно, както през текущия период, МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на министерството е да запази размерът на подкрепата до 2020 г.

 

Колкото до спирането на европейските субсидии за тютюнопроизводителите след 2014 г. трябва да подчертаем, че този въпрос не засяга само България, а всички останали страни-членки на ЕС. Въпреки усилията на МЗХ и подкрепата на Европейския парламент, задължителният списък със сектори, които могат да се подкрепят със специални схеми остана в регламента. По този начин в целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания и основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с тютюнопушенето. Точно по тази причина МЗХ ще защити интересите на тютюнопроизводителите с прилагането на схема за национални доплащания.

 

Категорични сме, че тютюнопроизводството е специфичен отрасъл за българското земеделие с голямо значение за осигуряване на препитание и заетост за хората в определени райони на страната.


Сподели в: